Η φωτογραφία μου
Σε μια πόλη όπου, η έννοια της πολιτικής σχετίζεται άμεσα με "βόλεμα στο δημόσιο", η πολιτική σκέψη αρχίζει και τελειώνει με "ποιός απ τους δυο έφαγε τα περισσότερα", η πολιτική πράξη ταυτίζεται με παραλληρητικές ιδέες εθνικού μεγαλείου, μια πρωτοβουλία πολιτών αρθρώνει τον αντι-λογο της στη συλλογική αποχαύνωση. Πήραμε λοιπόν την απόφαση, ένα ετερογενές σύνολο από ανθρώπους διαφορετικών πολιτικών αντιλήψεων και ηλικίας, αλλά με κοινές ανησυχίες και ενδιαφέρον για έκφραση και δράση, να παρέμβουμε στην μονότονη καθημερινότητα της πόλης και να της δώσουμε χρώμα: Αλληλεγγύης κι αυτοοργάνωσης γιατί δε πιστεύουμε σε σωτήρες και εκπροσώπους αλλά στην κοινή συμετοχή όλων, Αντιφασιστικό γιατί η κοινωνική αδικία και η φτώχεια ωθούν όλο και περισσότερο κόσμο σε απάνθρωπες ιδέες μίσους, Αντιμιλιταριστικό γιατί ο μιλιταρισμός είναι το σύμβολο του θανατου και της εξουσίας, Αντιρατσιστικό & Αντισεξιστικό γιατί είναι και τα 2 όψεις του ίδιου φασιστικού νομίσματος, Αντικαπιταλιστικό γιατί ο καπιταλισμός ευθύνεται για την οικονομική, περιβαντολογική και κοινωνική καταστροφή όλου του κόσμου.

Πέμπτη, 28 Οκτωβρίου 2010

Κείμενο & αφίσα για παρέλαση 28ης Οκτωβρίου που κολλήσαμε στη ΔράμαΈχουν περάσει 36 χρόνια από την μεταπολίτευση, και η δημοκρατία, για την οποία περηφανευόμαστε, δεν έχει αποβάλλει τα κληροδοτήματα μαύρων ολοκληρωτικών καθεστώτων.

Η μαθητική παρέλαση είναι ένας θεσμός που καθιερώθηκε απ' τη δικτατορία του Μεταξά, κι έχει διατηρηθεί μόνο στην Ελλάδα. Προμοτάρεται ως μια φιέστα για τον εορτασμό των εθνικών επετείων, αλλά εύκολα διαπιστώνει κανείς, ότι αποτελεί σημαντικό στοιχείο του κοινωνικοποιητικού ρόλου του σχολείου, μέρος του οποίου είναι η τόνωση του εθνικού και θρησκευτικού αισθήματος αναπαράγοντας μιλιταριστικά πρότυπα:
Ο αναγκαστικός εκκλησιασμός.
Ο διαχωρισμός των μαθητών ανάλογα με τη σωματική διάπλαση, (ψηλοί μπροστά, κοντοί πίσω) την επίδοση στα μαθήματα, (οι αριστούχοι μπροστά κρατάνε τη σημαία, πίσω τα στουρνάρια) και τέλος ανάλογα με το φύλο.
Η ομοιομορφία (στολές, στρατιωτικός βηματισμός, απόλυτη πειθαρχεία) είναι στοιχεία που εκβιαστικά επιβάλλονται στους μαθητές και τους προετοιμάζουν για το μελλοντικό τους ρόλο, αυτόν του εξουσιαζόμενου καταναλωτή.
Η ταυτόχρονη στρατιωτική παρουσία παραπέμπει στα τάγματα των SS, κάνοντας επίδειξη ισχύως ενάντια σε φανταστικούς "εχθρούς" και προκαλώντας εθνικές εξάψεις.
Μιλάμε για την απόλυτη εθνικο-φασιστική προπαγάνδα.ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΙΣ ΠΑΡΕΛΑΣΕΙΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου